Какво е AMP и имаме ли нужда от него?

amp website

Ускорените мобилни страници (Accelerated Mobile Pages – AMP) се създават за мобилни устройства от Google през февруари 2016 г. В тази сатия ще се запознаем с AMP и как се отразява на класирането ни в Google.

Какво е AMP?

AMP е проект на Google, създаден с цел по-бързото зареждане на съдържание, чрез използване на ограничен код, известен като AMP HTML. Казано по-просто, AMP е начин за създаване на уеб страници със статично съдържание (страници, които не се променят въз основа на поведението на потребителя), което позволява на страниците да се зареждат много по-бързо от обикновения HTML.

AMP е създаден в отговор на проекти като Facebook Instant Articles, в които Facebook може да хоства и предоставя на издателите съдържание директно в тяхната емисия новини, което означава, че процесът на гледане на част от съдържанието е много по-бърз от отварянето на еквивалентната уеб страница в мобилен браузър.

При търсене в Google, страниците, които са изградени с AMP имат иконка със светкавичка. Те са кеширани от Google AMP Cache и се зареждат много по-бързо от стандартните страници.

amp lightning

При отваряне на такава AMP страница, в горната част има лента, която също ни дава информация, че сме заредили съдържание с AMP. Виждаме също така, че URL адресът в браузъра остава google.com, което също потвърждава, че зареденият сайт е зареден именно от Google.

amp header

Как работи AMP?

AMP HTML: AMP HTML е по-скоро версия на обикновен HTML. AMP има строги правила за HTML маркерите, които можете да използвате. За да се осигури бързо зареждане на страниците, някои елементи на HTML не са разрешени в AMP. Също така изисква да използвате по-опростен CSS, защото тук също има някои ограничения. Ако сте свикнали да създавате HTML + CSS страници, няма да имате никакви затруднения при използване на AMP.

AMP JS: За да се осигури бързо зареждане на страниците на мобилни платформи, AMP ограничава използването собствен Javascript до 150kb. Изключение са AMP скриптовете, които са оптимизирани за зареждането на страниците и могат да се ползват свободно. С тяхна помощ можете да създавате анимации, да зареждате съдържание динамично, да променяте оформлението и други.

AMP CDN: Компонентите, нужни на AMP се зареждат през CDN, което допълнително ускорява скоростта на зареждане на сайтовете.

За да тествате валидността на AMP страниците си, използвайте инструмента на Google – https://search.google.com/test/amp

Трябва ли да използвам AMP за моя уебсайт?

Преди няколкото години, откакто AMP стартира, общоприето е медийните сайтове да използват AMP, тъй като по-голямата част от съдържанието на тези сайтове е статично (веднъж написана новина рядко би претърпяла промяна) и имат висок органичен трафик от търсене в Google.

Един добре изграден сайт с AMP:

  • Може да поеме по-голям органичен трафик от Google
  • Увеличава ангажираността и реализациите в резултат на по-бързо и по-добро мобилно изживяване
  • Намаля натоварването на вашите сървъри

Ако вече имате изграден уеб сайт с Responsive дизайн, не е нужно да променяте кода на сайта за да бъде с валиден AMP код. Можете да направите второ копие са сайта си, което да е валидирано за AMP и от основните страници да препращате потребитлите с мобилни устройстра директно към AMP версията на страницата. Google също ще индексира AMP ерсията и ще я включи в резултатите си от мобилно търсене. За да се осъществи това препращане е нужно в страниците на основната версия да има линк към AMP версията на същата страница. Това става като в <head> добавите <link rel="amphtml" href="https://WEB-SITE-NAME.com/amp/" />

Какви са недостатъците на AMP?

Най-честата причина, поради която някои компании са решили да не използват AMP, е нуждата от по-голяма преработка на своите страници за да имат AMP версия. Добрата новина за сайтове изградени с WordPress е, че с инсталиране на допълнителен плъгин сайтът може да има AMP версия за минути (например с плъгина AMP for WP).

Тъй като AMP кешира съдържание, без да отправя заявка към сървърите си всеки път, вашите инструменти за анализ и измерване не могат да разчитат 100% на заявките към сървъра. Ще трябва да внедрите специални параметри за проследяване за точно проследяване на CTR и показатели за ангажираност от AMP версията на вашия уебсайт.

По-просто казано, AMP е HTML на диета – което означава, че не можете да доставяте богати потребителски изживявания като движещи се карти, въртящи се изображения и други. Ако части от вашия уебсайт разчитат до голяма степен на богат UX, може да искате да преразгледате изграждането на AMP версии на тези уеб секции.

Ще се класира ли сайтът ми по-напред, ако има AMP версия?

За съжаление едно изграждане на AMP версия няма да класира сайта по-напред, но все пак би помогнало за намаляване на Bounce Rate-а (степента на отпадане). По принцип по-бързото зареждане намалява степента на отпадане на потребители, което може да увеличи реализациите и да подобри цялостната ефективност на сайта ви.

Колко полезна беше тази статия?

Колко полезна беше тази статия?

средна оценка 0 / 5. Брой гласове: 0

Бъди първи, остави своята оценка

Ако намирате тази статия за полезна...

Последвайте ни!

Admin
Written by Admin
Основател на WebBG.net