Кои са основните разлики между php5 и php7?

php5 php7

Ако не следите PHP отблизо или сте нови в PHP програмирането, трябва да знаете, че преди PHP 7, PHP 5.6 е бил последната стабилна версия. За мнозина е доста изненадващо да научат, че компанията избягва да пусне PHP 6, защото PHP 6 е излязъл за тестване, но всъщност никога не е получил стабилна версия.

Тъй като PHP 6 съществуваше като експериментален проект, компанията не искаше да обърка общността с издаването си и скочи директно на PHP 7. Очевидно с излизането на PHP 7 хората започнаха да го сравняват с предишната му версия. Ако вие сте този, който попада в една и съща категория хора, следващото подробно сравнение на основната разлика между PHP 5 и PHP 7 ще ви бъде изключително полезно.

Основни разлики между PHP 5 и PHP 7

Когато нещо се надгражда до нова версия, повечето от параметрите се надграждат за по-добро. Във всички различни параметри, изброени по-долу, PHP 7 направи огромни подобрения, които си заслужава да бъдат споменати.

Производителност

Производителността на PHP 7 и PHP 5 има съществена разлика. Ако предположим, че сте написали PHP код в PHP 5, ако стартирате един и същ код и в двете версии, производителността на PHP 7 ще бъде значително по-висока от PHP 5. PHP се захранва от Zend engine още след излизането на PHP 4.

PHP 5 използва Zend II, но PHP 7 използва чисто нов модел двигател, наречен PHP-NG или Next Generation. Този нов PHPNG двигател подобрява производителността до два пъти с оптимизирано използване на паметта. Това е доказано от показателя, предоставен от компанията. В интерес на истината, новият двигател изисква по-малко сървъри, които да обслужват същия брой потребители, както преди.

Деклариране на Return type

В PHP 5 програмистът не може да определи типа връщане на функция или метод. Това е голям недостатък в сценария на кодиране в реалния живот, тъй като програмистите не успяха да предотвратят нежелани Return типове и да генерират изключения. За щастие, PHP 7 позволява на програмистите да декларират return type на функциите според очакваната възвръщаема стойност. Това със сигурност ще направи кода по-здрав и точен. Следните return типове могат да бъдат използвани – int, float, bool, string, interfaces, array и callable

Справяне с грешки и 64-битова поддръжка

Ако разбирате разликата между грешка и изключение, знаете, че е много неприятно да се справите с фатални грешки в PHP 5. PHP 7 е облекчил процеса, тъй като е заменил няколко основни грешки с изключения, които могат да се обработват без усилие. Това е постигнато с въвеждането на новите обекти за изключения в енджина. Както може би сте наясно, PHP 5 не поддържа 64-битови цели или големи файлове, но сценарият се е променил в PHP 7. PHP 7 има 64-битова поддръжка, поради която ще можете да използвате и 64-битови числа като големи файлове и следователно можете да стартирате приложения безупречно в 64-битови системни архитектури.

Анонимен клас

Едно от основните допълнения към PHP 7, което не присъства в PHP 5, е анонимният клас. Въпреки че PHP5 имаше обектно-ориентиран подход, му липсваше тази функция, която е много често срещана в други популярни обектно-ориентирани езици като Java и C #. За ускоряване на времето за изпълнение се използва анонимен клас. Подходящ е, когато не е необходимо да изпълнявате клас повече от веднъж и не е необходимо да го документирате в документа на проекта.

Нови оператори

PHP 7 добави нов оператор, който беше в центъра на вниманието, когато излезе стабилната версия на PHP 7. Нарича се Spaceship (космически кораб), който идва с нотация <=> и в технически план можете да го наречете комбиниран оператор за сравнение или оператор на трипосочно сравнение. Разработчиците намират оператора за изключително полезен и го използват при сортиране и различни комбинирани сравнения. Работи същото като strcmp () и се счита за заместител на библиотечната функция version_compare (). Връща 0, когато операндите са равни и 1, когато лявата страна е по-голяма от дясната и -1 в случай на обратното.

Ако сте свикнали с Perl и Ruby, операторът вече присъства там. Друг добавен полезен оператор е нулевият оператор на коалиране, обозначен с двойни въпросителни. Операторът се използва за проверка, дали нещо съществува или не. Той връща стойността на левия операнд, ако съществува, и ако не, връща стойността на десния операнд. Ако и двете не съществуват, връща нула.

Възможни проблеми при преминаване от php5 към php7

Ако ползвате споделен хостинг, вероятно в неговия cPanel ще намерите инструмент за промяна на php версията. Преди да преминете към смяна на версията, ще се наложи да извършите промени по своя php код за да бъде съвместим с новата версия.

В случай, че ползвате WordPress, проверете дали темплейта, както и инсталираните плъгини са съвместими с php7.

Ако имате нужда от помощ с обновяване на версията на PHP, може да се свържете с нас от страница Контакти или да пишете в коментарите.

Колко полезна беше тази статия?

Колко полезна беше тази статия?

средна оценка 3.7 / 5. Брой гласове: 3

Бъди първи, остави своята оценка

Ако намирате тази статия за полезна...

Последвайте ни!

Admin
Written by Admin
Основател на WebBG.net