Маркетинг по време на криза

covid koronavirus

За много фирми и физически лица последните няколко години са положителни и включват възможности за растеж. С настоящата пандемия COVID-19, която се разпространява в голяма част от Европа и Америка, настоящето и бъдещето станаха много несигурни. Ясният фокус сега трябва да се постави върху грижите за заболелите, защитата на хората, които са с висок риск от инфекция, и да останат здрави.

В САЩ много големи и малки предприятия предприемат превантивни мерки, за да се грижат за своите служители, клиенти, доставчици и партньори. Активирането на отдалечена работа, когато е възможно, се показа като добър план за непрекъснатост на бизнеса, който поставя здравето на работниците на преден план. Въпреки това много предприятия и бизнес лидери, които са предприели стъпки за защита на своите работници, все още изпитват голяма несигурност за това, което предстои.

В следващите редове ще споделим няколко идеи как бихме могли да се погрижим за нашия маркетинг, докато се справим с тази глобална криза.

Да, времената са несигурни, но не трябва да се паникьосваме

Първото нещо, което бизнес лидерите и търговците трябва да направят, е да приемат, че несигурността ще бъде постоянна в близко бъдеще, но и да не се изпада в паника. Паниката е естествена в такива ситуации, но не трябва да и се поддаваме. Ако действаме по подходящ начин сега, пълното възстановяване е неизбежно.

За маркетолозите и бизнес лидерите това означава, че не можем да продължим както обикновено, но трябва да се адаптираме. Може да се изкушите да изпаднете в паника и да спрете всичките си маркетингови дейности. Въпреки че може да искате да спрете някои дейности, за да бъдете чувствителни към тези, които са болни или изпитват загуба или затруднение, важно е да бъдете стратегически настроени. Може да изглежда най-добре да спрете всички ваши маркетингови дейности, но това абсолютно ще навреди на вашия бизнес в бъдеще и може да попречи на способността ви да се възстановите.

Бъдете реалисти, не песимисти

В много отношения „единственото, от което трябва да се страхуваме, е самият страх„. Да, трябва да се страхуваме от COVID-19, но за много B2B бизнеси търсенето на вашите продукти и услуги все още го има. Ако отидем твърде далеч по следите на негативното мислене, това ще се отрази негативно на служители, партньори, клиенти и т.н. Отрицателното мислене всъщност може да бъде по-заразително от COVID-19.

Да, ще има драматични ефекти върху определени бизнеси (ресторанти, барове, самолетни пътувания и т.н.), но има и други B2B бизнеси, в които се извършва бизнес както обикновено, единствената разлика е, че продажбите и обслужването на клиентите ще се извършва чрез Zoom.us, телефон, или имейл. Количеството и качеството на услугата наистина няма да бъдат засегнати.

Не тръгвайте по пътя на негативното мислене без причина. Повечето B2B бизнеси могат да оцелеят и да процъфтяват, използвайки алтернативни платформи за комуникация и предоставяне на услуги.

Бъдете внимателни

През последната седмица видяхме бизнес лидери и търговци да действат обмислено и с намерение. Промяната на бизнес операциите включва „социално дистанциране“, като задължава всички работници, способни да работят от вкъщи, като извършват възможно най-много работа онлайн и ограничават личните срещи и пътуванията. Всички тези решения са обмислен и преднамерен избор, който демонстрира загриженост за хората.

Маркетолозите трябва да продължават да бъдат внимателни в своите усилия. Добре е все още да публикувате публикации в блогове, стига темите да си заслужават публиката. Добре е да изпратите имейл бюлетин, ако съдържанието е чувствително към аудиторията и предлага стойност. Не забравяйте, че много хора отделят допълнително време в момента, за да подобрят своите умения или да разширят познанията си. Те се съсредоточават върху бъдещето и вашето съдържание или материали ще ви помогнат да ги образовате, като същевременно ще намалите чувството за несигурност в тях.

Не се възползвайте от страховете на хората

Съществува ясна граница между предприемаческия дух и използването на възможност за осигуряване на стойност.  Трябва да бъде ясно, че търговците и собствениците на фирми НЕ ТРЯБВА се възползват от страховете на хората и да слагат големи необосновани надценки над своите стоки или услуги.

Ако наблюдавате повишено търсене на нещо като ИТ услуги за настройка на отдалечени работни станции или софтуер за конферентни разговори, бъдете много внимателни как предлагате тези услуги на пазара.

Адаптирайте се сега и планирайте бъдещето

За момента никой не знае до кога ще продължи пандемията COVID-19 и какво ще бъде крайното въздействие. Важно е да не се оставяте на течението и да чакате нещо да се случи и бизнесът ви да продължи от там до където е бил преди Коронавируса. Ясно е, че това няма как да стане и колкото по-бързо го разберете, толкова по-бързо ще започнете да мислите за адаптация. Мислете креативно, помислете дали не бихте могли да предложите свои услуги безплатно сега, като по този начин си осигурите повече потенциални клиенти за вбъдеще.

За маркетолозите и бизнес лидерите е важно да бъдат гъвкави и да се адаптират СЕГА, но и да продължат да планират бъдещето. „Не най-силният от един вид оцелява, нито най-интелигентния, а този, който най-добре се приспособява!“

Всички сме заедно в това и ще се преборим.

Колко полезна беше тази статия?

Колко полезна беше тази статия?

средна оценка 0 / 5. Брой гласове: 0

Бъди първи, остави своята оценка

Ако намирате тази статия за полезна...

Последвайте ни!

Admin
Written by Admin
Основател на WebBG.net