Уеб сайт от една страница или уеб сайт с много страници?

sait edna stranica

Изборът между уеб сайт от една страница и уеб сайт с много страници може да бъде сложен. С масовото ползване на мобилни устройства, простите и бързи уеб сайтове от една страница са сред най-популярните тенденции в мрежата до момента. От друга страна, уеб сайтовете с много страници, изградени с традиционни навигационни менюта, са добре познати на потребителите.

Какво представлява уеб сайт от една страница?

Да, точно така, уеб сайтът има само една страница (подобно на Landing page). Цялата информация, заедно с всички връзки се визуализира на една страница.

При този тип страници, цялата информация се зарежда още при отваряне на сайта, което прави потребителското изживяване по-приятно. Може отново да има навигация с линкове „Услуги“, „За нас“, „Контакти“, но при натискане на тези връзки, съдържанието на екрана просто се измества нагоре или надолу. Можете да видите следния примерен темплаейт: https://preview.uideck.com/items/smash/

onepage template

Уебсайтовете с една страница имат за цел да предоставят точното количество информация на потребителя, за да вземе решение и да действа по-бързо. Ето защо дизайнът на една страница често се използва за целеви страници (Landing page) и уебсайтове, свързани със събития. Този минимален уеб дизайн премахва ненужния шум от интерфейса, като фокусира вниманието на потребителя върху най-важното – съдържанието.

Плюсовете на уеб сайт от една страница

Защо да изберете уеб сайт от една страница, вместо уеб сайт с неограничено количество страници?

За начало, уеб сайтовете от една страница са по-разбираеми. В тях се разделя съдържанието на малки части и се премахва струпването на елементи за потребителския интерфейс. По този начин съдържанието се усвоява по-лесно от потребителите.

Без допълнителни страници, посетителите се радват на линеен навигационен поток – който разказва история с ясно разграничено начало, среда и край.

Проучванията показват, че наличието само на една страница може да доведе до по-големи реализации (> 37,5%) от сайтове с много страници, тъй като потребителите започват процеса по-бързо и преминават през него по-бързо, като никъде не се губят или разсейват от други оферти.

Сайтовете от една страница се адаптират по-лесно за мобилни устройства (така наречения Responsive дизайн). Плюс това, превъртането е лесно и естествено движение за мобилни устройства със сензорен екран. Потребителите са свикнали със скролирането заради Facebook и Instagram. Просто цялата информация се пръзга по екрана, без да се налага да се кликат линкове и да се изчаква допълнително зареждане.

endless scroll

Но това не е всичко – има и някои интересни предимства и за дизайнерите. Тъй като сайтът е само от една страница, няма връзки към вътрешни страници за които да се изработва различен дизайн и структура. Това прави уеб сайтовете от една страница като цяло по-лесни за изпълнение и поддръжка!

Минусите на уеб сайт от една страница

Колкото и да е страхотно сайтът ни да е само от една страница, има няколко причини, поради които този вариант може да не е подходящ за вас.

Уебсайтовете с една страница са по-ограничени от към SEO (оптимизация за търсачки). С толкова малко съдържание, целевите ключови думи често се пренебрегват. Също така текстове с голяма дължина (ако решите на дълго и на широко да обясните какви професионалисти сте във вашата сфера), не са подходящи, тъй като по този начин се разваля потребилското изживяване.

Освен това уебсайтът от една страница не е идеалният избор, ако очаквате бързо разрастване на марката, тъй като способността й за мащабира се ограничава. Както вече видяхме, уебсайтовете с една страница имат тесен фокус и следователно не са подходящи за уебсайтове, които изискват голямо, сложно и / или разнообразно използване на съдържание. Така че дори и да започнете с малък сайт, помислете къде ще се намира бизнесът ви след няколко месеца или година и имайте това предвид, когато избирате между уеб сайт от една и уеб сайт от няколко страници.

Добра стъпка е ако към уеб сайт от една страница се пусне и блог към него, като в сайта се интегрират например последните 3 поста от блога. По този начин не се ограничавате прекалено много от към съдържание и имате какво да споделяте в социалните мрежи.

Плюсовете на уебсайтове с много страници

Има три основни предимства на сайта с много страници пред уебсайта с една страница.

Първо, сайтовете с много страници нямат ограничение в мащаба. Създайте колкото искате страници и разширете навигационното меню, колкото е необходимо. Например, сменете горната си лента за навигация за персонализирано мега меню с лента за търсене и иконки за следване в социалните мрежи. Не забравяйте, че типът дизайн на менюто, което сте избрали, зависи от дълбочината на вашия уебсайт – дали имате само основни категори, подкатегории или подподкатегории…

Второ, стига навигационното меню на уебсайта да бъде лесно за навигиране, потребителите нямат да срещат трудности с достъпването на различните страници.

И накрая, сайтове с няколко страници имат големи възможности за SEO. Установихме, че е по-вероятно сайтовете на много страници да съдържат по-големи количества съдържание от тези с една страница. И въпреки че SEO потенциалът на всеки уебсайт до голяма степен разчита на дигиталната маркетингова стратегия, наличието на потенциал за съдържание и SEO е по-голям.

Освен това винаги можете да направите One Page страница, която да използвате за различни рекламни кампании.

Ако вече имате уеб сайт, можете да тествате неговата оптимизация с тези 5 инструмента за тестване на SEO.

Минусите на сайтовете с много страници

Уебсайтовете с много страници изглежда са работили за нас досега, но има някои недостатъци, които трябва да вземем под внимание.

Например, помислете как ще поддържате актуална цялата информация на сайта. Не забравяйте, че цялото това съдържание може да има нужда от поддръжка от дизайнерски и/или екипи за писане на съдържание. Когато обмисляте дали да създадете сайт от една страница или такъв с множество страници , трябва да помислите дали многото съдържание е рентабилно. И не забравяйте, че нискокачественото или недостатъчно оптимизирано съдържание, не просто не помага, а би могло и да вреди на бизнеса.

Друго нещо, което трябва да се вземе предвид, е степента на отпадане на сайта (Bounce Rate). Уебсайтовете с голямо количество съдържание често се зареждат бавно, разсейват и могат да накарат потребителите да напуснат сайта. И въпреки, че не всеки уебсайт с много страници е натоварен със съдържание, трябва да се внимава и да не се натоварва излишно. Изображенията също трябва да бъдат оптимизирани.

И накрая, сайтът с много страници е по-труден за адаптиране към мобилни устройства. Нормално е, когато имаме повече страници, работата по Responsive дизайна да е по-пипкава 🙂

И така… Дизайн на уеб сайт с една страница или с много страници – кое е най-доброто решение?

Надяваме се, че статията ви е помогнала да придобиете представа каква е разликата между единия и другия вид. В заключение: дизайнът на една страница е чудесен, когато имате тесен фокус или насърчавате потребителите да изпълняват конкретна задача. Той е идеален и за мобилен дизайн. От друга страна, сайтът в много страници ви позволява да разширите потенциала си за развитие, да се придържате към традиционните навигационни менюта и да оптимизирате вашата SEO стратегия.

Дали сайт с една или няколко страници? За съжаление няма правилен отговор. Всичко зависи от конкретната дейност и бизнеса с който се занимавате.

Най-важното нещо, което трябва да направите, е да поставите съдържанието си на първо място. Обмислете информацията, която трябва да стигне до потребителите и как да направите тази информация възможно най-достъпна за тях.

Ако искате да имате уеб сайт от една страница, не се колебайте да се свържете с нас!

Колко полезна беше тази статия?

Колко полезна беше тази статия?

средна оценка 0 / 5. Брой гласове: 0

Бъди първи, остави своята оценка

Ако намирате тази статия за полезна...

Последвайте ни!

Admin
Written by Admin
Основател на WebBG.net